Media­kirjasto

Saul (henkilö)

4.4.2016 ⟩ Martti Laato

Jumalan johdatus näkyy ihmeellisellä ja hyvin arkisella tavalla Saulin valinnassa. Muutama aasi livistää, ja Saul lähtee palvelijan kanssa etsimään niitä (1. Sam. 9). Näin tavallisen tapahtuman taustalla piilee kuitenkin Jumalan suunnitelma. Saul etsii palvelijansa kanssa aaseja monta tuntia tuloksetta. Hän on luovuttamaisillaan, kun palvelija ehdottaa, että yhtä lähistöllä asustavaa profeettaa voisi vielä konsultoida. Saul saa kuulla Samuelilta, että aasit ovat löytyneet. Hän saa lisäksi kutsun ruokailla Samuelin kanssa, mikä on suuri suosion osoitus. Tässä vaiheessa Saul ei vielä ymmärrä, miksi häntä kohdellaan näin hyvin, mutta seuraavana aamuna se selviää: hänet on valittu Israelin ensimmäiseksi kuninkaaksi.

 

 Tästä eteenpäin Saulin elämä muuttui täysin. Hän alkoi hallita Israelia sekä käydä sotia, ja siinä hän olikin sangen etevä (1. Sam. 14:47–48). Heti kuninkuutensa alussa hän syyllistyi syntiin, jota Jumala piti niin vakavana, etteivät Saulin jälkeläiset saa jatkaa kuninkaina hänen jälkeensä. Saul oli saanut Samuelilta määräyksen odottaa Gilgalissa seitsemän päivää, kunnes hän tulisi paikalle ja uhraisi polttouhreja. Saul odotti seitsemän päivää, mutta uhrasi uhrit itse, koska Samuel ei saapunut ajoissa. Saul otti ohjat omiin käsiinsä, koska hän pelkäsi. Seurauksena hän sai kuitenkin kuulla tuomion sanat Samuelilta. Vaikuttaa siltä, kuin juuri tämän tapahtuman seurauksena Saul olisi alkanut pelätä mahdollisia kilpailijoita.

 

Saul teki seuraavan virheen, kun hän ei tuhonnut kaikkia amalekilaisia, vaan säästi osan karjasta sekä heidän kuninkaansa. Tämän jälkeen Herra sanoi katuvansa, että hän teki Saulista kuninkaan, koska hän oli luopunut Jumalasta ja hänen käskyistään (1. Sam. 15:11). Tästä alkaa Saulin viimeinen alamäki. Daavid astuu näyttämölle, ja Saul alkaa kadehtia häntä. Saulin oma poika Jonatan mieltyy Daavidiin, minkä seurauksena isän ja pojan välit kiristyvät. Saul vainoaa Daavidia, mutta epäonnistuu joka kerta yrityksissään tappaa hänet ja sortuu vakaviin veritekoihin. Hän saa kuitenkin kaksi kertaa huomata, että Daavid olisi voinut tappaa hänet, mutta ei tappanut. Saul ja Jonatan kuolevat lopulta taistelussa filistealaisia vastaan. – ML