Media­kirjasto

Samuel (henkilö)

4.4.2016 ⟩ Martti Laato

Salomo oli kolmas Israelin kuningas. Hänen äitinsä oli Batseba ja isänsä Daavid. Yleensä vanhin kuninkaan pojista peri isänsä vallan, mutta tässä tapauksessa sen sai Salomo. Amnon, Absalom ja Adonia olivat häntä vanhempia, mutta heistä Amnon ja Absalom olivat kuolleet. Adonia kyllä yrittikin ottaa itselleen kuninkuuden, mutta epäonnistui.

 

Parhaiten Salomo tunnetaan rakentamastaan temppelistä, josta kerrotaan paljon Kuninkaiden kirjoissa ja Aikakirjoissa. 2. Kun. lopussa kerrotaan, kuinka Salomon rakentama temppeli tuhottiin. Temppelin tuhon yhteydessä suuri osa Juudan asukkaista vietiin pakkosiirtolaisuuteen.

  Salomo oli tunnettu myös viisaudestaan ja rikkaudestaan, jotka mainitaan UT:ssakin. Kun Salomo oli valittu kuninkaaksi, Jumala sanoi, että hän saisi pyytää mitä tahansa. Salomo ei halunnut rikkautta, eikä maallista loistoa, vaan viisautta hallita kansaa oikein ja hyvin. Tämä pyyntö oli Jumalalle mieleen, ja niin Salomo sai viisauden lisäksi vielä rikkauttakin.

 

Israelin hallinto uudistui merkittävästi Salomon aikana. Daavidin hallintoon oli kuulunut mm.sotapäällikkö, sihteeri, pappeja ja kirjuri (2. Sam. 8:16–18). Jakeessa 2. Sam. 20:24 on mainittu lisäksi henkilö, joka keräsi veroa. Uudistettu hallinto sisälsi edellisen lisäksi ylipapin, ylimaaherran, kuninkaan uskotun papin ja hovipäällikön (1. Kun. 4:1–6). Ilmeisesti Salomon aikana veronkeruu oli kuitenkin selkeästi kovempaa. Se oli raskasta kansalaisille, ja monet katkeroituivat. Kun Salomon kuoltua taakkaa lisättiin entisestään, katkeruus ja paha olo johti kapinaan, ja valtakunta jakautui.

 

Batseban poika kävi paljon kauppaa kansainvälisillä markkinoilla. Hän muun muassa sai egyptiläisen vaimon ja tilasi Hiramilta, Tyroksen kuninkaalta, valtavat määrät setripuuta voidakseen rakentaa temppelin ja kuninkaalliset palatsinsa. Salomolle tuotiin myös paljon lahjoja, ja hän hallitsi laajoja alueita. VT:ssa tunnetaan myös sellaisia traditioita, joiden mukaan Salomon asema oli vaikea. Hänellä oli poliittisia vastustajia kuten Hadad, Edomin kuninkaallista sukua, ja Reson, Eljadan poika. He aiheuttivat israelilaisille vahinkoa niin pitkään kuin Salomo eli (1. Kun. 11:25). – ML