Media­kirjasto

Odotettavissa huomisiltaan asti

31.12.2012 ⟩ Karkku ⟩ Timo Nisula

ODOTETTAVISSA HUOMISILTAAN ASTI

Matt. 16: 1-4

Jeesuksen luo tuli fariseuksia ja saddukeuksia, jotka halusivat panna hänet koetukselle ja pyysivät häntä näyttämään merkin taivaasta. Mutta Jeesus vastasi heille: "Illalla te sanotte: 'Tulee kaunis ilma, kun taivas ruskottaa', ja aamulla: 'Tänään tulee ruma ilma, sillä taivas on synkän ruskottava.' Taivasta te kyllä osaatte lukea, mutta ette aikojen merkkejä. Tämä paha ja uskoton sukupolvi vaatii merkkiä, mutta ainoa merkki, joka sille annetaan, on Joonan merkki." Hän jätti heidät siihen ja lähti pois.

MILLAINEN SÄÄ ON HUOMENNA?

Aina talven tullen minuun iskee mielitauti. Sitä voi kutsua kiltisti hassuksi päähänpinttymäksi tai neuroosiksi, mutta let's face it, se on pakkomielle. Seuraan silmät pullottaen säätilan muutoksia ja vielä enemmän kuin itse ulkona liikkuvaa säätä, olen pakonomaisesti kiinnostunut säätiedoista, sääennusteista. Puhelimessani on noin viisi eri sääsovellusta, joiden laatimia ennusteita vertailen kuin hullu puurolaatuja. Klikkailen ja päivitän niitä vähän väliä.

Olen mielissäni aina kun luvataan lauhaa ja lenseää, tulen kireäksi kun ennusteissa tuuli kääntyy itään eli Venäjän korkeapaineet alkavat vaikuttaa, ja kuljeskelen talossani ympäri kuin leijona häkissään kiristellen hampaita, jos pakkasta ennustetaan Forecan 10 vrk:n ennusteissa -20 tai yli. Vihaan pakkasta ja kylmää.

Parasta on mässäillä Ilmatieteen laitoksen Pitkän ajan ennusteen seurannalla. Kuukauden ennuste! Kolmen kuukauden ennuste! Parhautta.

Jeesus vitsailee tyypeille, jotka tulevat pyytämään häneltä varmoja tietoja ja varmoja merkkejä. "Tehän osaatte ennustaa säätä ja lukea ilmatieteenlaitoksen sivuilta millainen keli huomenna on! Ettekö osaa nyt nähdä missä mennään?" Siinä ainoa vastaus, minkä Jeesus antaa niille, jotka kysyvät varmaa ja selvää merkkiä, tietoa tästä ja tulevasta, jotain sellaista ihmeellistä, joka olisi vielä enemmän ja parempi tae kuin Jeesus itse.

En tiedä mitään niin tylyä ja hirmuista evankeliumitekstin lopetusta kuin tämän uudenvuodenaaton tekstin lopetus: Hän jätti heidät siihen ja lähti pois. Tästä en halua edes puhua. Tältä varjele meidät, rakas taivaallinen Isä.

Puhutaan mieluummin tulevasta, siitä mitä tuleman pitää. Siitä on kiehtova puhella, sitä on jännä suunnitella, ja aika usein tulevat päivät, viikot ja vuodet myös pelottavat. Se, mikä on tulossa, voi kutkuttaa tai ahdistaa nurkkaan.

Sanon sinulle nyt selvästi, mitä Raamattu opettaa tulevaisuudesta ja sen tietämisestä:

Sekä VT että UT selkeästi neuvovat, että aikaan sidottu ihminen ei voi, eikä hänen tule tietää paljon tulevaisuudesta. VT:n kiellot tietäjähenkiin turvautumisesta ja tulevaisuuden ennustamisesta liittyivät ympäröivien kansojen uskomuksiin ihmisen lukkoonlyödystä kohtalosta, jota pyrittiin selvittämään mm. uhrieläinten sisälmyksistä tai taivaanmekaniikan lakeja tutkimalla. Kun kohtalosta saatiin viitteitä, pyrittiin lepyttämään jumalia, jotta nämä muuttaisivat epäsuotuisat kohtalon käänteet. Israelia taas käsketään turvautumaan persoonalliseen, elävään Jumalaan, joka johtaa ja paimentaa kansaansa.

UT:ssa Jeesus ja Paavali kieltävät kristittyä murehtimasta tulevaisuudesta (Matt 6, Fil 4) ja käskevät panemaan toivon hyvään Isään. Jeesus myös opettaa, että tieto tulevaisuudesta on yksin Jumalalla. Ihmisellä ei ole siihen pääsyä.

JUMALA, ANNA MERKKI, NÄYTÄ TIE!

So far, so good, sanotaan elokuvissa.

Voisiko sitten tulevan elämän tietämiseen olla jotain hurskaampaa väylää? Eivätkö hurskaat uskovaiset puhukin aika paljon siitä, että pitää kysellä ja etsiä Jumalan johdatusta. Onko joku vakuuttanut sinulle: Jumalalla on varmasti suunnitelma sun elämään, sun pitää löytää ja kysellä sitä sun paikkaa Jumalalta! Joskus taas kerrotaan varmana, miten Jumala taluttaa ja johdattaa tähän työpaikkaan, tuohon ihmissuhteeseen ja näihin miellyttäviin elämäntilaisiin ja etelänmatkoihin. Harvemmin muuten kuulee hurskasta todistusta siitä, että Jumala johdatti minut yksinäisyyteen, sairauteen, epäilyyksiin, pimeyteen ja itkuun.

Kuulepa, kun kerron sinulle yhden asian: et voi tietää, etkä saakaan tietää, mihin Jumala johdattaa sinua ja sinun elämääsi. Ei ole sinun asiasi sitä selvittää. Johdatukseen uskominen ja siihen nojaaminen ei ole tiedon asia. Voihan se niin olla, että Jumalalla on suunnitelma sinun elämästäsi, mutta ei hän sitä sinulle kerro. Sellaista merkkiä, joka kertoisi sinulle mitä ja missä ja kuinka ja koska ja kuka ja miten kosii, sellaista ei sinulle anneta. Johdatusta et voi tietää. Mutta johdatukseen saa luottaa. Saa luottaa siihen, että rakas Vapahtaja Jeesus Kristus pitää minusta huolen ja rakastaa minua ja on minun kanssani, vaikka näyttäisi siltä, että elämä ei todellakaan näytä menevän niin kuin Strömsössä. Saa luottaa ja nojata ja riippua Jumalassa. Miksi sitten? Miten niin saa? Miksi se kannattaa? Mistä muka voi tietää, että tämän elämän pelin voi ja uskaltaa panna yhden kortin varaan?

MIKÄ ON JOONAN MERKKI

Jeesus vastasi siihen näin: Tämä paha ja uskoton sukupolvi vaatii merkkiä, mutta ainoa merkki, joka sille annetaan, on Joonan merkki.

Joona, tuo rypistynyt profeetta, on Vanhan testamentin hauskin antisankari, järkyttävä kusettaja ja rasittava kitisijä, joka maistuu niin kitkerältä, että merihirviökin oksentaa sen mieluummin rannalle. Minkä ihmeen takia Jeesus ottaa hänet hyllyltä ja sanoo, että tässä teille merkki tulevaa varten?

Siksi, että Joonan kirjan päähenkilö ei ole Joona eikä kala eikä mato eikä risiinipuu. Päähenkilö on Herra Jumala, joka välittää karkailevasta pelkurivalehtelijasta ja kitisijästään tosi tosi paljon ja nappaa äijän syliinsä ja pitää hänestä huolta. Päähenkilö on Herra Jumala, joka panee Niniven kamalaan kaupunkiin sikahuonon ennustajan, mutta älyttömän hyvän profeetan. Assyrian barbaarit tarttuvat Joonaa sanoista kiinni ja tekevät parannuksen ja tapahtuu jotain perin merkillistä: Herra, Jumala, säälii ja armahtaa nuo pakanasyntiset, jotka eivät tiedä kumpi käsi on kumpi käsi ja mikä on oikein ja mikä on väärin. Päähenkilö on Herran Jumalan valtavan suuri sydän, jonka kätköön ja turvaan sinäkin mahdut, vaikka tulevat päivät ja viikot ja vuodet tuntuvat ahdistavalta hämärältä ja maistuvat jo valmiiksi suussa suolaisilta ja kitkeriltä.

Joonan merkki on merkki, joka osoittaa ja näyttää Jumalan sammumatonta hyvyyttä, rakkautta ja lempeyttä sinua eksynyttä, rikkonutta ja pahaa tehnyttä ihmistä kohtaan. Sellaisen merkin antaa rakas Vapahtaja, alhaisuuteen ja pieneen ihmiselämään syntynyt Jeesus.

Joonan merkki on pyhä risti.

Siinä merkissä voitat.