Media­kirjasto

Se on täytetty!

14.4.2017 ⟩ Vähäkyrö ⟩ Antti Näsi

Ristinjuhla Vähäkyrö kirkko 14.4.2017

Herra, me kiitämme sinua siitä, että ristisi on pystytetty keskelle tätä maailmaa. Hiljennä meidät nyt ristisi edessä, niin että voimme kuulla ja ottaa vastaan sen sanoman. Anna ristin todistaa meille läsnäolostasi ja rakkaudesta, joka voittaa kärsimällä. Paina pyhä kuvasi syvälle sydämeemme. Tule Pyhän Henkesi kautta siunaamaan Ristinjuhlamme. Sinulle olkoon ylistys ikuisesti. (Kirkkokäsikirja)

Kirkkoraamattu 1933/38: Joh. 19:30 Kun nyt Jeesus oli ottanut hapanviinin, sanoi hän: "Se on täytetty", ja kallisti päänsä ja antoi henkensä.

Kirkkokäsikirjassa on pitkänperjantain otsikoksi merkitty sanat ”Jumalan Karitsa”. Tuo sana vie ajatuksemme suoraan Johanneksen Evankeliumin alkuun, sen 1. luvun jakeeseen 29, aivan Jeesuksen julkisen toiminnan alkuun, siihen tapahtumaan, jossa Jeesus tuli Johannes Kastajan luo saamaan kasteen. Nähdessään Jeesuksen Johannes huudahti: ”Katso Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin”. Tuo Johanneksen huudahdus viittaa profeetta Jesajan ennustukseen Herran palvelijan kärsimyksistä. Tämähän sanahan on joulun profetiasta. Muistamme sanat ”Hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, runneltu meidän pahain tekojemme tähden. Rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä rauha olisi, ja hänen haavainsa kautta me olemme paratut.” Tämä profetia puolestaan viittaa pääsiäislampaaseen, joka vuosittain teurastettiin ja annettiin kiitosuhriksi Herran pelastustekoon, jonka ansiosta Israelin kansa pääsi lähtemään Egyptin orjuudesta. Vapauteen pääsivät lähtemään he, jotka olivat sivelleet asuntonsa ovipielen karitsan verellä.

Johannes Kastaja siis totesi: ”Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin”. Karitsa kuvaa viatonta, nöyrästi alistuvaa uhrieläintä, joka ottaa pois maailman synnin. Hän ei ottanut pois jonkun ihmisen tai kansan syntejä, vaan koko maailman synnin. Tässä tuon sanan yksikkömuoto merkitsee, että on yksi ainoa jakamaton, kautta aikojen kertynyt ihmiskunnan syntiturmeluksen kuorma. Sen Jumalan Karitsa otti harteilleen ja kantoi Golgatan ristinpuulle. Siinä sovitetuiksi tulivat myös sinun, minun ja meidän kaikkien synnit. Karitsan veren ansiosta koko maailma on lunastettu vapaaksi synnin orjuudesta. Karitsan veren turvissa pääsemme synnin Egyptistä luvattuun Kaanaan maahan.

Näistäkin teksteistä saamme huomata tärkeän asian, kuinka kirkkaasti myös Vanha Testamentti todistaa Messiaasta, Jeesuksesta, Vapahtajastamme. Samoin saamme huomata, kuinka joulu, pitkäperjantai ja pääsiäinen liittyvät kiinteästi yhteen. Kaikki yhdessä ovat meille tärkeitä asioita. Jos joku niistä jää poi, ei muillakaan ole merkitystä.

Täällä Vähänkyrön kirkossa, samoin kuin syntymäpitäjäni Ylihärmän kirkossa, on alttarin päällä kirjoitus ”Se on täytetty”. Mikä on täytetty?

Se tehtävä, jota varten Jumala oli lähettänyt Jeesuksen tänne maailmaan, oli nyt hänen antaessaan henkensä tullut loppuun suoritetuksi. Isän Pojalleen antama tehtävä, koko maailman syntikuorman sovittamiseksi oli nyt tehty ja suoritettu täydellisesti loppuun saakka. Adamista lähtien synnin ja kuoleman orjuudessa elänyt ihmiskunta oli ostettu orjuudesta vapaaksi. Käärmeen pää oli tullut poljetuksi rikki. Taivaan portit tulivat avatuiksi syntisille. Meidän ei tarvitse sen eteen raataa, ei tehdä yhtään mitään. Saamme sen vain uskolla vastaanottaa. Nyt se on täytetty.

Jumalan laki vaatii meiltä täydellistä lain noudattamista, lain täyttämistä, jota emme me ihmiset kuitenkaan koskaan pystytä täyttämään. Jeesus täytti puolestamme lain vaatimukset. Hän eli täysin lain mukaisen elämän ja kuoli viattomana viallisten puolesta. Näin laki tuli täytetyksi. Piirtoakaan siitä ei kumottu, mutta koko lain ankara vaatimus tuli täytetyksi. Laki on täytetty.

Usein Raamatussa kuvataan Jeesuksen käyttäytymistä eri tilanteista ja todetaan, että tämä tapahtui, että kirjoitukset kävisivät toteen. Pitkänperjantainkin tekstissä kerrotaan siitä, kuinka roomalaiset sotilaat eivät katkaisseet Jeesuksen sääriluita. Sillä tämä tapahtui, että kirjoitus kävisi toteen: ”Älköön häneltä luuta rikottako.” (Joh. 19:36) Kaikki Vanhan Testamentin ennustukset, kirjoitukset ja profetiat tulivat täytetyiksi. Kaikki tapahtui juuri niin kuin oli kirjoitettu jo satoja jopa tuhansia vuosia aikaisemmin. Jesajan Messiasprofetiakin toteutui tarkalleen juuri niin kuin 750 vuotta aikaisemmin oli kirjoitettu. Kirjoitukset tulivat täyteyiksi.

Juutalaisten suuri pääsiäisjuhla oli aivan kohta alkamassa. Ristillä teloitetut piti saada nopeasti haudatuksi ennen auringonlaskua. Harva ystävä oli enää paikalla. Korkeimman neuvoston päätökseen eriävän mielipiteen jättänyt neuvoston jäsen, Jeesuksen luona yöllä salaa käynyt mies ja vain nämä muutamat läheiset olivat vain paikalla. He suorittivat Jeesuksen hautaamisen. Voimme sanoa, että me olemme nyt koolla Jeesuksen muistoseuroissa. Saamme muistella Jeesuksen elämää, hakea siitä oppia omaan elämämme taipaleelle. Saamme muistaa Jeesuksen kärsimyksiä ja kuolemaa. Saamme muistaa, että meidät on kasteessa liitetty Jeesuksen ristinkuolemaan, mutta myös hänen ylösnousemiseen. Saamme muistaa myös sitä, että Jeesus ei jäänyt hautaan, vaan nousi kolmantena päivä ylös kuolleista. Maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tulla. Jeesus Kristus, Vapahtajamme, herättää sinut viimeisenä päivänä. Näin meillekin jokaiselle vuorollamme kerran sanotaan, mutta meitä lohduttaa tietoisuus Jeesus Kristus, kuoleman voittaja on kerran herättävä meidätkin ylösnousemuksen aamuun.

Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Siksi tämä on suuri päivä kristikunnassa. Tämä on suuri päivä myös meidän jokaisen elämässämme. Synnit ovat anteeksi. Autuus on meille hankittu. Iankaikkinen elämä on meille valmistettu. Kaikki on valmista! Usko syntisi anteeksi Jeesuksen pyhässä Golgatan kalliolle vuotaneessa uhriveressä. Nauti autuudestasi jo nyt, sillä Jeesus sanoi: ”Se on täytetty”.